Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Η Κύπρος στραγγαλίζεται θανάσιμα από την Τουρκία

  • Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Εμπρός" στις 8 Σεπτεμβρίου και παραμένει επίκαιρο.

Πρόσφατα φιλοκυβερνητικές εφημερίδες της Άγκυρας αποκάλυψαν ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό σχεδιάζει την κατασκευή βάσης στα κατεχόμενα της Κύπρου, στο πλαίσιο αναβάθμισης της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στην Μεγαλόνησο και ευρύτερα υπό το πρίσμα της γεωπολιτικής της θέσης στην Ανατολική Μεσόγειο.  Η χρησιμότητα της ναυτικής βάσης για την Τουρκία εξηγείται από Τούρκους αναλυτές με το επιχείρημα ότι θα ισχυροποιήσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην εύφλεκτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και θα αναδείξει οφέλη για ευρύτερες γεωστρατηγικές και γεωοικονομικές επιδιώξεις.

Υπενθυμίζουμε ότι η Άγκυρα επανειλημμένα έχει αντιδράσει στα ενεργειακά σχέδια της Λευκωσίας στην κυπριακή ΑΟΖ και έχει εξαγγείλει για το φθινόπωρο δικές της γεωτρήσεις δυτικά της Μεγαλονήσου, ενώ με Navtex συνεχώς το τελευταίο διάστημα δεσμεύει παράνομα μεγάλες θαλάσσιες περιοχές για ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού με σκοπό να προκαλέσει εντάσεις και να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Η Τουρκία και το ισλαμικό-νεοοθωμανικό σύστημα του Ερντογάν είναι ηλίου φαεινότερο ότι θεωρούν πως η Ελλάδα επί των ημερών μας βρίσκεται σε προφανή αδυναμία και στρατιωτική ανυποληψία, άρα υπάρχει η κατάλληλη ευκαιρία να αυξήσουν την θρασύτητα των προκλήσεων, γνωρίζοντας ότι η Αθήνα του «συνταγματικού τόξου» για να αποφύγει ένοπλη αναμέτρηση θα ενδώσει στην συγκυριαρχία στο Αιγαίο και στην τουρκοποίηση της Κύπρου. Η διπλωματική αυτοσυγκράτηση και η δουλοπρεπής σύνεση στις πιέσεις της Άγκυρας που επιδεικνύουν τα τελευταία χρόνια η Αθήνα και η Λευκωσία αποτελεί για τους Τούρκους δείγμα υποταγής στις μεγαλομανείς ορέξεις του τουρκικού επεκτατισμού.

Η Τουρκία στην Κύπρο μιλάει από θέσης ισχύος, μια θέση που βεβαίως θα ενισχυθεί περαιτέρω με την κατασκευή ναυτικής βάσης, αλλά και με την επαναλειτουργία της αεροπορικής βάσης στο Λευκόνοικο στα κατεχόμενα (δυτικά της Αμμοχώστου), όπου θα μετασταθμεύσουν μαχητικά F-16 σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Σύμφωνα με νατοϊκές εκθέσεις, η δύναμη των κατοχικών στρατιωτικών δυνάμεων ανέρχεται σε 43.000 άνδρες, σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και 3.500 ένοπλοι Τουρκοκύπριοι και 26.000 έφεδροι, σύνολο δηλαδή 72.000 Τούρκοι στρατιώτες. Σε αυτές τις δυνάμεις η Κυπριακή Δημοκρατία υπό ιδανικές συνθήκες μπορεί να αντιπαρατάξει 61.000 στρατιώτες (ΕΛΔΥΚ, Εθνική Φρουρά, έφεδροι). Θυμίζουμε ότι η εγγύτητα των τουρκικών παραλίων δίνει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δυνατότητα τάχιστου ανεφοδιασμού σε έμψυχο και άψυχο υλικό, υπολογίζεται ότι η δύναμη των 72.000 Τούρκων σε περίπτωση έναρξης εχθροπραξιών θα αυξηθεί σε 90.000 περίπου.

Όμως ο συσχετισμός των δυνάμεων είναι πολύ πιο δυσμενής απ’ ότι δείχνουν οι αριθμοί για τα στρατεύματα. Η Τουρκία έχει συντριπτική υπεροχή στην Αεροπορία και στο Ναυτικό. Η απουσία ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων από το οπλοστάσιο της Εθνικής Φρουράς και το γεγονός ότι το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα είναι ανενεργό, εξασφαλίζει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αδιαμφισβήτητη κυριαρχία στον αέρα και στην θάλασσα. Αλλά και στις χερσαίες δυνάμεις η κατάσταση όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή δεν είναι καλύτερη για την Εθνική Φρουρά. Οι τουρκικές χερσαίες δυνάμεις που βρίσκονται σε επιθετική διάταξη έχουν σε αναλογία 2,5:1  περισσότερα άρματα από τις ελληνοκυπριακές, 2,1:1 περισσότερα ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ, 2:1 περισσότερα πυροβόλα, 1,2:1 περισσότερους όλμους  και 1,2:1 περισσότερα αντιαεροπορικά μέσα.

Η Τουρκία σφίγγει τον κλοιό γύρω από την επί 4.000 χρόνια ελληνική Μεγαλόνησο, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η ολέθρια και προδοτική πολιτική των «συνταγματικών» κομμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου της δίνει την δυνατότητα όχι μόνο να πιέσει για ανταλλάγματα αλλά και να επιδιώξει μαζικό στρατηγικό πλήγμα τόσο κατά της Κύπρου, όσο και κατά της Ελλάδας. Η πολεμική εμπλοκή είναι πιθανή, ας μην αυτοεξαπατόμεθα με την οικονομική κρίση της Τουρκίας, γίνεται δε πιθανότερη με τις αρνητικές γεωστρατηγικές εξελίξεις που δρομολογούνται για τους Τούρκους στο συριακό και κουρδικό μέτωπο.

Η Ελλάδα λόγω στρατιωτικής ανυποληψίας και ιδεοληπτικών-ιδεολογικών παρωπίδων αδυνατεί να αξιοποιήσει τις ρωγμές που παρουσιάζει το νεοοθωμανικό οικοδόμημα και σύντομα, αν δεν αρθεί στο ύψος των επικίνδυνων καταστάσεων, κινδυνεύει να απoλέσει εθνικό έδαφος. Σημείωση: Όποιοι πιστεύουν ότι σε βοήθεια της Κύπρου θα προστρέξουν οι ΗΠΑ, το Ισραήλ ή η Αίγυπτος, ας παραδώσουν από τώρα τα κλειδιά της Μεγαλονήσου στους Τούρκους.

Γ. ΛΙΝΑΡΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου