Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Ρωσική στρατιωτική βάση στην Βενεζουέλα;

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από την Μόσχα, η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο εγκατάστασης στην Βενεζουέλα στρατιωτικής βάσης όπου θα μπορούν να μετασταθμεύουν τα στρατηγικά βομβαρδιστικά μακράς ακτίνας δράσης Tu-160, εξοπλισμένα με πυρηνικά όπλα. Για αυτό τον σκοπό πιθανότατα έχει επιλεγεί το  νησί Λα Ορτσίγια της Βενεζουέλας στην περιοχή της Καραϊβικής, όπου ήδη υπάρχει μια στρατιωτική βάση η οποία θα επεκταθεί και θα εκσυγχρονιστεί.

Το Tupolev T-160, κωδική ονομασία κατά ΝΑΤΟ «Blackjack», είναι ένα υπερηχητικό βομβαρδιστικό μακράς ακτίνας δράσης στο οποίο οι πιλότοι των πολεμικών αεροποριών έχουν δώσει το  παρωνύμιο «άσπρος κύκνος»,  εξ αιτίας του εξωτερικού σχήματος του. Το Tu-160 είναι το βαρύτερο μαχητικό αεροσκάφος που έχει ποτέ κατασκευαστεί. Σε αντίθεση με το αμερικανικό Β-1Β, το Tu-160  έχει την ικανότητα να διεισδύει με υπερηχητική ταχύτητα τόσο σε χαμηλά υψομετρικά επίπεδα, όσο και σε υψηλά. Το βάρος (άνευ φορτίου) του αεροσκάφους είναι 118 τόνοι, ενώ το μέγιστο βάρος απογείωσης ανέρχεται σε 275 τόνους. Η μέγιστη ταχύτητα που αναπτύσσει είναι 2.220 χλμ ανά ώρα (1,9 Mach), έχοντας μέγιστη εμβέλεια τα 12.300 χλμ (ακτίνα μάχης περίπου 6.000 χλμ).

Οι προθέσεις της Ρωσίας για μόνιμη μετεγκατάσταση ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων στην Βενεζουέλα έγιναν γνωστές πρόσφατα, μετά την συμμετοχή δυο στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-160 σε στρατιωτικές ασκήσεις στην χώρα αυτή. Η αντίδραση της Ουάσιγκτον στις ρωσικές προθέσεις ήταν άμεση, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου έκανε της εξής δήλωση: «Ενώ οι ΗΠΑ παρέχουν βοήθεια στην Λατινική Αμερική, η Ρωσία στέλνει βομβαρδιστικά». Προφανώς το Πεντάγωνο λογίζει ως βοήθεια τα πραξικοπήματα της CIA, τις στρατιωτικές παρεμβάσεις για να εξυπηρετηθούν σιωνιστικά οικονομικά συμφέροντα και τις δολοφονίες μη αρεστών αντιπάλων.

Η Ουάσιγκτον δεν αρέσκεται στο να πλησιάζει ο ξαναανακαλυφθείς εχθρός της στην πίσω αυλή των ΗΠΑ. Αλλά αναρωτιόμαστε γιατί διαμαρτύρεται η πρωτεύουσα του σιωνιστικού κατεστημένου, αφού η ίδια πράττει εδώ και 25 χρόνια τα ίδια έναντι της Ρωσίας με την διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ στοχεύουν στην εξασφάλιση της ηγεμονίας των Σιωνιστών, σε έναν κόσμο που καλύπτεται από περίπου 700 αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Στρατιωτικές βάσεις οι οποίες βοηθούν και συμμετέχουν στις επεμβάσεις των ΗΠΑ π.χ. στο Αφγανιστάν, στην Λιβύη, στο Ιράκ, στην Συρία, στην Σομαλία, στον Παναμά, στην Γιουγκοσλαβία και ων ουκ έστιν αριθμός.

Το σχέδιο για ρωσική στρατιωτική βάση στην Βενεζουέλα δεν είναι νέο. Ο Τσάβες ήδη το 2008 είχε προσφέρει ως βάση το νησί Λα Ορτσίγια στους Ρώσους. Τότε η Ρωσία δεν είχε συμφωνήσει, διότι διαπραγματευόταν με τις ΗΠΑ την συμφωνία START-3 για μείωση των στρατηγικών πυρηνικών όπλων, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2011 και λήγει το 2021 εφόσον δεν ανανεωθεί. Υπενθυμίζουμε ότι ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει αυτή την συμφωνία ως «κακή διαπραγμάτευση», ενώ ήδη έχει ανακοινώσει την απόσυρση των ΗΠΑ από την συμφωνία INF (Intermediate Range Nuclear Forces Treaty) που είχαν υπογράψει το 1987 ο Ρήγκαν με τον Γκορμπατσόφ. Η συμφωνία αυτή δέσμευε τις δυο χώρες για τον έλεγχο πυρηνικών πυραύλων εδάφους-εδάφους  μεσαίου βεληνεκούς (500 έως 5.500 χλμ).

Ο τερματισμός της συμφωνίας INF αποτελεί μια στρατηγική απειλή για την Ρωσία και την Ευρώπη. Με την σχεδιαζόμενη μετεγκατάσταση στρατηγικών βομβαρδιστικών στην Βενεζουέλα, η Ρωσία προσπαθεί να αντισταθμίσει, να ισορροπήσει αυτή την απειλή.  

Γ. Λιναρδής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου