Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

22 Φεβρουαρίου 1928 Γεννιέται Ο Γρηγόρης Αυξεντίου - Ο Σταυραετός του Μαχαιρά

Ο Κύπριος Αγωνιστής της ΕΟΚΑ γεννήθηκε στην Λύση της Αμμόχωστου στις 22 Φεβρουαρίου 1928. 

Το 1955 συνάντησε για πρώτη φορά τον Αρχηγό της ΕΟΚΑ ( Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών ) Γεώργιο Διγενή Γρίβα. Χωρίς να το πολυσκεφτεί , έγινε μέλος του Αγώνα κατά των Άγγλων. Έγινε γρήγορα Υπαρχηγός της Οργάνωσης . Οι ηγετικές του ικανότητες ξεχώρισαν και επιλέχθηκε να ηγηθεί της προσπάθειας της Ένωσης με την Ελλάδα.

Οι Άγγλοι προσπαθούσαν απεγνωσμένα να τον συλλάβουν. Απέτυχαν πολλές φορές . Τον επικήρυξαν για 5.000 λίρες , αλλά ο ''Σταυραετός του Μαχαιρά'' ήξερε να ξεγλιστρά.  Μάλιστα μια φορά , μεταμφιέστηκε σε καλόγερο και κέρασε τους Άγγλους που τον κυνηγούσαν χωρίς να τον καταλάβουν . Τόσο θάρρος είχε.

 Στις 12 Δεκεμβρίου 1955 ξεγέλασε για ακόμη μια φορά τους Βρετανούς , μαζί με άλλα στελέχη της ΕΟΚΑ παγιδεύτηκαν απο τους  Βρετανούς στο Όρος Τρόοδος . Όμως ο Αυξεντίου οδήγησε τους Συντρόφους του σε ασφαλές μέρος και έβαλε τους Άγγλους να πυροβολούνται μεταξύ τους.

Δύο μήνες αργότερα , οι Βρετανικές δυνάμεις έλαβαν μια πληροφορία απο έναν βοσκό , ότι ο Αυξεντίου μαζί με κάποιους Συντρόφους κρυβόταν σε μια σπηλιά κοντά στην Μονή Μαχαίρα.

Στις 2 Μαρτίου , ένα απόσπασμα 60 στρατιωτών πλησίασε την σπηλιά. Ο Ανθυπολοχαγός Μίντλετον τον κάλεσε να παραδοθεί.  ''Ρίξε τα όπλα σου και παραδώσου , αλλιώς θα επιτεθούμε'' . Κάποιος απάντησε ''καλά παραδινόμαστε'' . Τέσσερις άνδρες βγήκαν έξω , ο Αυξεντίου όμως όχι.

Ο Ανθυπολοχαγός τον κάλεσε και πάλι να παραδοθεί , αλλά έλαβε την υπερήφανη απάντηση '' ΜΟΛΏΝ ΛΑΒΈ''

Τέσσερις Άγγλοι στρατιώτες μπήκαν στην σπηλιά , ο Αυξεντίου τους περίμενε και πυροβολούσε μανιασμένα. Ένας απο αυτούς έπεσε νεκρός ενώ οι άλλοι οπισθοχώρισαν. Ο Μίντλετον φοβήθηκε και κάλεσε ενισχύσεις . Έφτασαν δεκάδες στρατιώτες με ελικόπτερα. Η Μάχη ξεκίνησε αλλά μετά απο δέκα ώρες κανένας δεν μπορούσε να νικήσει τον ''Σταυραετό'.

Οι Βρετανοί αποφάσισαν να ρίξουν στην σπηλιά βόμβες πετρελαίου. Οι φλόγες κάλυψαν το σπήλαιο , μαζί και τον Γρηγόρη Αυξεντίου. Τα ξημερώματα της 3ης Μαρτίου η μάχη τελείωσε. Το πτώμα του Αυξεντίου τάφηκε στις φυλακές Λευκωσίας.

Ήταν μόλις 29 ετών. Ήταν Παλικάρι. Ένας Ήρωας ,που ο ηρωισμός του δεν μπορεί να ξεχαστεί.

 ''Στην έσχατην ανάγκην θα αγωνιστώ και θα πεθάνω σαν Έλληνας , αλλά ζωντανόν δεν θα με πιάσουν''

ΑΘΆΝΑΤΟΣ                                        


                                               Για τον Πυρήνα της Πάτρας 

                                                  Μπιτσικόλης Σταύρος

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου