Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Συνταγματάρχης Δημήτριος Ψαρρός ( 1893-17 Απριλίου 1944 )

  Ο Δημήτριος Ψαρρός γεννήθηκε στο Χρυσό Παρνασσίδας το 1893. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο της Άμφισσας και γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ.


Με την κήρυξη του Ελληνοτουρκικού πολέμου 1912-13 κατατάχθηκε ως εθελοντής στον Στρατό και υπηρέτησε στο Πεδινό Πυροβολικό. Στη συνέχεια εισήλθε στη ΣΣΕ και αποφοίτησε την 1/10/1916 ως Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού. Προήχθη σε Υπολοχαγό το 1917, σε Λοχαγό το 1919, σε Ταγματάρχη το 1924 και σε Αντισυνταγματάρχη το 1931.


 Έλαβε μέρος στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α΄ΠΠ  και διακρίθηκε για τον ηρωισμό του. Προσχώρησε στο κίνημα της Εθνικής Άμυνας του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Το 1919 έλαβε μέρος στην Εκστρατεία στη Μεσημβρινή Ρωσία, όπου και τραυματίστηκε. Εκπαιδεύτηκε στο Παρίσι το 1920.  Έλαβε μέρος στην Εκστρατεία στη Μ. Ασία.  Υπηρέτησε ως επιτελής  στη Στρατιά Έβρου και ως Επιτελάρχης στη X  Μεραρχία. Tο 1926 αποφοίτησε από την Ανωτέρα Σχολή Πολέμου στην οποία αργότερα υπηρέτησε και ως καθηγητής. Συνέβαλε στην οργάνωση τού τότε νεοσύστατου Υπουργείου της Αεροπορίας.


Πρωτοστάτησε στην Εθνική Αντίσταση (1941-1944). Δημιούργησε στη Χαλκιδική ,τον Ιούνιο του 1941, τους πρώτους επαναστατικούς πυρήνες, με σκοπό να συγκροτηθούν ανταρτικές ομάδες στη Μακεδονία, στην Ήπειρο και στη Θράκη. Ίδρυσε την οργάνωση «Ελευθερία» και δημιούργησε ανταρτικές ομάδες στην Κεντρική Μακεδονία,στις περιοχές ΝιγρίταςΛαχανά, Καλοκάστρου. Όμως  προδόθηκε στις κατοχικές αρχές και μεταμφιεσμένος σε ιερωμένο επέστρεψε στην Αθήνα, όπου τον Απρίλιο του 1942 ίδρυσε μαζί με άλλους την οργάνωση  Εθνική και Κοινωνική Απελευθέρωση(ΕΚΚΑ).


Στις 20 Απριλίου 1943 συγκροτήθηκε το 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων στην Παρνασσίδα. και ονομάστηκε έτσι από το ομώνυμο θρυλικό Σύνταγμα του Ν. Πλαστήρα, που έδρασε στην Ουκρανία και στη Μικρασιατική Εκστρατεία με απαράμιλλο Ηρωισμό και Δόξα.




  
 Η τελευταία μάχη του Ηρωικού 5/42 Συντάγματος Ευζώνων (5/42 ΣΕ) δόθηκε στο κλήμα Ευπαλίου Δωρίδος , ξημερώματα της 17 Απριλίου 1944 στον απόηχο της πασχαλινής καμπάνας , η V Ταξιαρχία του ΕΛΑΣ με δύναμη 5000 ανταρτών και Διοικητή τον ληστοσυμμορίτη και αρχισφαγέα Άρη Βελουχιώτη επιτέθηκε κατά τω θέσεων του 5/42 , του Σχη Δημητρίου Ψαρρού, δυνάμεως 500 ανταρτών , που βρισκόταν ανεπτυγμένο στην περιοχή του Ευπαλίου Δωρίδος και το διέλυσε.

Οι νεκροί του Συντάγματος ξεπέρασαν τους 300 μεταξύ των οποίων και ο Διοικητής του , δίνοντας την εντολή το κάθαρμα του ΕΛΑΣ όπως και έχει δηλώσει στις βρωμερές σημειώσεις του



 ''Παραδέχομαι ότι επέδρασα εξαιρετικά και ερυμούλκησα την Ταξιαρχίαν προς γραμμήν τοιαύτης ταχείας και ανηλεούς εξοντώσεως. Πιστεύω , όμως , ότι ενέργησα απολύτως προς το συμφέρον του αγώνος και αναλαμβάνω ακεραίαν την ευθήνη ''.



  Ο Ηρωικός Σχης , ενώ μπορούσε να διαφύγει , προτίμησε να παραμείνει στον χώρο των επιχειρήσεων λέγοντας  '' Δεν θα φύγω , αλλά θα καθίσω εδώ για να περισώσω ότι μπορέσω έστω και δια της προσωπικής μου θυσίας ''

 Σήμερα έχει αναγερθεί  στην κορυφή του υψώματος 424 το Μαυσωλείο του 5/42 Σ Ε, όπου έχουν εναποτεθεί και τα οστά όλων των νεκρών  του Συντάγματος. Ένας  λευκός Σταυρός ύψους 15 μ δεσπόζει πάνω στο ύψωμα  και είναι ορατός από απόσταση χιλιομέτρων για να θυμίζει τη θυσία του 5/42 ΣΕ.


 Προτομή του Δημήτριου Ψαρρού  έχει στηθεί στην είσοδο της Άμφισσας. Το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Οπλιτών Πυροβολικού στη Θήβα φέρει το όνομα του Σχη Δ. Ψαρρού  όπως και πολλοί δρόμοι.





Ο Δημήτριος Ψαρρός  το 1945, προήχθη τιμητικά σε Σχη  και  σε Υποστράτηγο από τη χρονολογία της εκτέλεσής του,17 Απριλίου 1944. 


ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΟΥ 5/42 ΣΕ-ΨΑΡΡΟΥ


ΑΘΆΝΑΤΟΙ


                                   


                            Για τον Πυρήνα των Πατρών  Μπιτσικόλης Σταύρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου