Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Ελένη Ζαρούλια: Καταστρέφετε τους αγρότες της Κρήτης για μία ζημιογόνο σύμβαση! BINTEO

Στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε η Συναγωνίστρια Ελένη Ζαρούλια αναφορικά με την δημιουργία αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης, το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαφημίζει ως «αναπτυξιακό έργο».

Η Βουλευτής Β΄ Αθηνών τόνισε ότι αυτό το αεροδρόμιο στην ουσία είναι εξαιρετικά ζημιογόνο για την χώρα, σε τρεις βασικούς τομείς. Πρώτον, στην συγκεκριμένη τοποθεσία εντοπίζεται στρατιωτικό αεροδρόμιο το οποίο λειτουργεί με σκοπό την αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών.

Δεύτερον, πρόκειται για έργο οικονομικά ασύμφορο καθώς στηρίζεται σε υπερτιμημένες κοστολογήσεις εις βάρος των δημοσίων ταμείων. Τρίτον, η κατασκευή του αποτελεί τροχοπέδη για την τοπική αγορτική οικονομία, καθώς θα ξεριζωθούν 200.000 ελαιόδεντρα, αγρότες θα χάσουν την δουλειά τους και νοικοκυριά θα μείνουν χωρίς εισόδημα.

Μάλιστα, η Ελένη Ζαρούλια σημείωσε ότι δεν προηγήθηκε χωροταξικό σχέδιο με σκοπό την ασφάλεια των μελλοντικών επιβατών ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι ο υφυπουργός υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μωραΐτης δίνει ρεσιτάλ υποκρισίας καθώς είχε μακρά θητεία στο ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία είχε χαρακτηρίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως «την μεγαλύτερη πολιτική απάτη της μεταπολίτευσης», επιβεβαιώνοντας ότι ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ουδεμία διαφορά υπάρχει.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:


Το παρόν σχέδιο νόμου πραγματεύεται την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης, που υπογράφτηκε στις 21 Φεβρουαρίου του 2019 μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της ανωνύμου εταιρείας με την επωνυμία Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης Α.Ε., παραχώρηση στη ΤΕΡΝΑ ανώνυμος τουριστική, τεχνική και ναυτιλιακή εταιρεία και της εταιρείας GMR Airports Limited. Αφορά στη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης στην περιοχή του Καστελίου, που θα αποτελεί το δεύτερο σε μέγεθος αεροδρόμιο της χώρας μας, καθώς και των σχετικών απαραίτητων οδικών συνδέσεων και επιπλέον τριών κάθετων οδικών αξόνων προς τη Νότια Κρήτη, έναν από τα Χανιά έως την Παλαιόχωρα, έναν από το Ρέθυμνο ως τον Πλακιά και έναν από τη Χερσόνησο προς το Καστέλι και το Βιομηχανικό Πάρκο Αρκαλοχωρίου. Ήδη στη θέση αυτή, που προβλέπεται να κατασκευαστεί ο νέος αερολιμένας, λειτουργεί υφιστάμενο στρατιωτικό αεροδρόμιο, από το οποίο γίνονται και οι αναχαιτήσεις των F-16.

Να πούμε αρχικά ότι πρόκειται για μία πολύπαθη ιστορία που κρατάει ήδη πάνω από δέκα με δεκαπέντε χρόνια, από τις εξαγγελίες του Σημίτη το 2004 ως τις δηλώσεις περί δημοπράτησης του έργου από τον τότε Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Σουφλιά το 2009. Ο προτεινόμενος αερολιμένας θα αναπτυχθεί μέσω προγράμματος Σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και η κατασκευαστική εταιρεία θα αναλάβει τη διαχείριση του αεροδρομίου. Ο ανάδοχος του έργου είναι η κατασκευαστική εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στην οποία κατέχει μετοχές η York Capital των ΗΠΑ και η ινδική εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων GMR. Η περίοδος παραχώρησης ορίζεται σε τριάντα επτά έτη εκ των οποίων πέντε αντιστοιχούν στην κατασκευή και τριάντα δύο στη λειτουργία. Το κράτος διατηρεί το 46% σε αυτή τη δραστηριότητα και θα προσφέρει 180 εκατομμύρια ευρώ για αυτό. Το κράτος υποχρεούται να πραγματοποιήσει απαλλοτριώσεις, που αυτή τη στιγμή αγγίζουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ και ενδεχομένως να αυξηθούν, δεδομένου ότι η αξία γης είναι υψηλή. Υπάρχουν αντιδράσεις και δικαστικές αποφάσεις, μάλιστα.

Ας κάνουμε μία απλή αριθμητική πράξη: Το κράτος αναμένεται να εισπράξει 260 εκατομμύρια ευρώ από το ποσοστό του παραχωρησιούχου, αλλά θα έχει καταβάλει εντωμεταξύ 280 εκατομμύρια ευρώ. Ας δούμε και κάτι άλλο: Το κόστος επένδυσης του νέου αεροδρομίου εκτιμάται στα 1,5 δισεκατομμύρια. Το κόστος κατασκευής του Αεροδρομίου Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν 2 δισεκατομμύρια περίπου την περίοδο 2016-2000. Έχει τέσσερις φορές περισσότερες πύλες από το Καστέλλι και εξυπηρετεί τη διπλάσια κυκλοφορία από την προβλεπόμενη στο Καστέλλι.
Μήπως τελικά το κόστος είναι πάρα πολύ μεγάλο; Και μην πει κανείς ότι το Ελευθέριος Βενιζέλος έγινε πριν από είκοσι χρόνια και ότι έχουν υπάρξει ανατιμήσεις στο κόστος κατασκευής. Να θυμίσουμε ότι λόγω οικονομικής κρίσης το κόστος θα έπρεπε να έχει μειωθεί.

Αν θέλετε, μπορούμε να δούμε συγκριτικά στοιχεία με αεροδρόμια του εξωτερικού. Χαρακτηριστικότερο είναι το αεροδρόμιο Νικόλα Τέσλα του Βελιγραδίου. Μετά την παραχώρησή του, το 2018, προκήρυξε εργολαβία για την επέκταση-αναβάθμισή του με κόστος μόνο 262 εκατομμύρια, που το κέρδισε, μάλιστα, η ΤΕΡΝΑ που πλειοδότησε και για το Καστέλλι. Το έργο περιλαμβάνει νέο τέρμιναλ επιβατών 42.000 τετραγωνικών μέτρων και ανακαίνιση υπαρχόντων 15.000 τετραγωνικών μέτρων, κατασκευή νέου αεροδιαδρόμου 3.500 τετραγωνικών μέτρων και ανακαίνιση του υφιστάμενου αεροδρομίου 3.500 τετραγωνικών μέτρων μαζί με τις συνδετήριες οδούς, επέκταση υφιστάμενων χώρων στάθμευσης αεροσκαφών 55.000 τετραγωνικών μέτρων και χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων 2.400 θέσεων μαζί με οδοποιία, βοηθητικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό.

Με το παρόν σχέδιο νόμου δεν προωθείται η ισόρροπη ανάπτυξη της περιφερειακής ενότητας του Ηρακλείου και της Κρήτης εν γένει, παρά μόνο του σχεδιαζόμενου έργου. Δεν γίνεται να συζητάμε για τη δημιουργία ενός τόσο μεγάλου έργου, ενός διεθνούς αερολιμένα, σε έναν τόπο που ήδη υπάρχουν και λειτουργούν τρία αεροδρόμια, των Χανίων που το διαχειρίζεται η FRAPORT, του Ηρακλείου και της Σητείας και, μάλιστα, να γίνεται υποχρεωτική αλλαγή χρήσης γης αφού χωροθετείται σε περιοχή κατεξοχήν γεωργική, υψηλής παραγωγικότητας, που θα απομειώσει τον πρωτογενή τομέα του Ηρακλείου. Προκύπτει σαφές ερώτημα: Τι θα γίνει με τις χρήσεις γης στη γύρω περιοχή; Πρέπει να αντιληφθούμε ότι θα αλλάξει η φυσιογνωμία μιας ολόκληρης περιοχής και θα πρέπει συνεπακόλουθα να αλλάξει η φυσιογνωμία και μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Ο τρόπος και οι συνθήκες ζωής, το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι του 2009. Έκτοτε δεν έχει επικαιροποιηθεί και ουσιαστικά δεν είναι δεσμευτική και εξυπηρετεί την κατασκευή του έργου χωρίς, όμως, να προχωράει σε βάθος η εξέταση αν μπορεί πραγματικά αυτό να γίνει. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ενδεικτικά τη ζημία που θα υποστεί η περιοχή. Μπορεί να λέτε ότι η έκταση στο Καστέλλι είναι 22.000 στρέμματα, αλλά θα επηρεαστούν συνολικά 394.000 στρέμματα όπου φιλοξενούνται τρία εκατομμύρια εκατό χιλιάδες ελαιόδεντρα, που παράγουν τριάντα χιλιάδες τόνους παρθένου ελαιόλαδου που αντιστοιχεί στο 10% της ελληνικής παραγωγής. Να σημειωθεί, επίσης, ότι η παραμικρή ανίχνευση βλαβερών ουσιών στο λάδι, όπως, επίσης, και στο κρασί, το γάλα και το τυρί θα τινάξει στον αέρα την οικονομία της περιοχής. Με αυτό που πάτε να κάνετε βάζετε την ταφόπλακα στον πρωτογενή τομέα και στα κρητικά προϊόντα.
Μιλάμε για ένα εθνοκτόνο σχέδιο. Θα ξεριζωθούν διακόσιες χιλιάδες ελαιόδεντρα. Οι κάτοικοι του Καστελλίου που επηρεάζονται άμεσα είναι δεκαεπτά χιλιάδες πεντακόσιοι. Εκτιμάται ότι τρεισήμισι χιλιάδες έως επτά χιλιάδες αγρότες και συναφή επαγγέλματα θα πρέπει να αλλάξουν απασχόληση.

Σε ό,τι αφορά τις αρχαιότητες, στο κεφάλαιο 13, αναγνωρίζετε ότι υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να αποκαλυφθούν αρχαιότητες στην περιοχή εκτέλεσης του έργου. Αξίζει να αναφερθούμε στο υπόμνημά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, όπου είχε έρθει η κ. Συθιακάκη και μας μίλησε για τα ευρήματα αυτά. Επισημαίνει ότι σε πολλές από τις θέσεις της περιοχής χωροθέτησης του αερολιμένα υπάρχουν ήδη ανασκαμμένες αρχαιότητες, κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι και ιστάμενα μνημεία, όπως είναι η αρχαία πόλη της Λύττου, η Ακρόπολη του Σμαρίου, οι τοιχογραφημένες εκκλησίες του 14ου και 15ου αιώνα στους οικισμούς Λιανό, Ευαγγελισμός και Σκλαβεροχώρι και τα λείψανα της ρωμαϊκής υδατογέφυρας στη χάραξη της συνδετήριας οδού Καστελλίου-ΒΟΑΚ. Τονίζεται δε ότι είναι αδύνατο να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις από τους κραδασμούς και τη ρύπανση σε αυτά τα μνημεία. 

Επίσης, αναφέρεται ρητά στο κεφάλαιο 13 παράγραφος 2 ότι η εταιρεία αναλαμβάνει την υποχρέωση να προβεί στη διερεύνηση με τη μέθοδο ανασκαφικών τομών για ενδεχόμενη ύπαρξη αρχαίων, ενώ κάθε άλλη δαπάνη θα βαρύνει το Δημόσιο. Σε περίπτωση δε που εντοπιστούν και άλλες αρχαιότητες, τότε η υπηρεσία υποχρεούται να προβεί σε αρχαιολογική έρευνα με δικά της μέσα και δαπάνη του ελληνικού δημοσίου. Οι τέσσερις μήνες που προβλέπονται από την εταιρεία ως επαρκές χρονικό διάστημα για την αρχαιολογική διερεύνηση, κρίνεται εντελώς ανεδαφικό και με τον κίνδυνο βεβαίως να επιβαρυνθεί το ελληνικό δημόσιο με ρήτρες καθυστέρησης, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κεφάλαιο 13 παράγραφος 6. Τα καυσαέρια θα επικάθονται στο διπλανό οροπέδιο Λασιθίου, κάτι που θα σημάνει τεράστια καταστροφή για τους παραγωγούς εκεί, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι θα μολύνουν τις πηγές από όπου καλύπτονται οι ανάγκες σε νερό για εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους. Άρα, μιλάμε για μία βλάβη που θα προκύψει από τη μόλυνση στις πηγές και στον υδροφόρο ορίζοντα.

Επίσης, η περιοχή της πεδιάδας με τις γεωτρήσεις της καλύπτει αρδευτικές, αλλά και υδρευτικές ανάγκες τοπικά, αλλά και για το Ηράκλειο. Οι γεωτρήσεις που υπάρχουν συνεισφέρουν σημαντικά στο υδατικό αποθεματικό. Η μόλυνσή τους από αυτής της κλίμακας έργα βάζει σε τεράστιο κίνδυνο το πολυτιμότερο αγαθό για το νησί, το νερό. Δηλαδή με άλλα λόγια, τους καταστρέφετε τους ανθρώπους εκεί πέρα. Θα πρέπει να επισημάνουμε και το ζήτημα των επικρατούντων ανέμων στην περιοχή. Ακούστηκε από τους φορείς και συγκεκριμένα από τον κ. Μαυραντωνάκη, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Ο άνεμος είναι ανατολικός από την επιφάνεια του εδάφους μέχρι 800 μέτρα και στη συνέχεια γίνεται δυτικός, που σημαίνει πως επισήμαναν διάτμηση microburst, wind shear». Δηλαδή ένα αεροσκάφος που θα προσεγγίσει τον διάδρομο θα συναντήσει μία έντονη διάτμηση στο ύψος των 800 μέτρων περίπου, ενώ θα δέχεται πλευρικούς ανέμους μέτριας έντασης σε όλη τη διάρκεια της προσέγγισης στον διάδρομο.

Σύμφωνα δε με τα στατιστικά, στο 22% των ημερών του χρόνου υπάρχουν ανατολικοί άνεμοι. Προ ημερών, εξαιτίας αυτών, υπήρξαν είκοσι ακυρώσεις. Στο Καστέλλι εκτιμάται ότι θα είχαμε διακόσιες ακυρώσεις, διότι λόγω των νοτιοανατολικών ανέμων δεν θα πλησίαζε τίποτα, καθώς η διατίμηση είναι θανατηφόρα για το αεροπλάνο. Ας προχωρήσουμε στο θέμα της βιωσιμότητας αυτού του εγχειρήματος. Είναι γνωστό ότι ο Αερολιμένας Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της Περιφέρειας Κρήτης. Στατιστικά είναι το πρώτο αεροδρόμιο σε πτήσεις charters και δεύτερο σε κίνηση. Όπως ήδη αναφέραμε, δεν είναι το μόνο αεροδρόμιο στην Κρήτη. Το επιχείρημα του μαζικού τουρισμού δεν είναι αρκετό για να συζητάμε μία τέτοια μετεγκατάσταση, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα έπρεπε να εξεταστούν και ενδεχομένως τελικά να ήταν προτιμότερο να αναβαθμιστούν τα υπάρχοντα έργα, εξέλιξη που θα ήταν οικονομικότερη, άμεσα εκτελεστή και απαλλαγμένη από μικροπολιτικά συμφέροντα.

Επίσης, η περιοχή του Καστελλίου απέχει από το Ηράκλειο πάνω από σαράντα χιλιόμετρα, κάνοντάς το σχεδόν το πιο απομακρυσμένο αεροδρόμιο από την πόλη που εξυπηρετεί διεθνώς. Τριάντα λεπτά θα χρειαζόταν για να αφιχθεί κάποιος από και προς την πόλη του Ηρακλείου. Ας προχωρήσουμε στο θέμα των θιγόμενων οικισμών. Ακούσαμε τους φορείς, διαβάσαμε τα υπομνήματα και παρακολουθούμε τις ενέργειες των επαγγελματιών και των κατοίκων. Με τις απαλλοτριώσεις υφίστανται μεγάλη ζημιά οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων, καθώς καθίσταται ακτήμονες ή χάνουν στην καλύτερη των περιπτώσεων το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργούμενων εκτάσεών τους, στερούμενοι ένα σημαντικό πόρο ζωής. Δεν υπάρχει μέριμνα για την πλήρη κοινωνική-χρηματική αποκατάσταση των ιδιοκτητών, των υπό απαλλοτρίωση εκτάσεων, δεν υπάρχει μέριμνα για την κοινωνική αποκατάσταση των θιγόμενων. Δεν υπάρχει προοπτική μετεγκατάστασης του συνόλου των θιγομένων οικισμών, αλλά ούτε και πρόβλεψη για χρηματοδότηση, ώστε να ληφθούν μέτρα ηχομόνωσης, για παράδειγμα για τα κτήρια αυτά.

Και αν υποθέσουμε ότι το κράτος θα τους αποζημίωνε και θα τους έδινε όχι μόνο το χρηματικό ποσό, αλλά και γη, θα ήταν άλλη περιοχή, το οποίο σημαίνει άλλη μορφολογία του εδάφους, το οποίο σημαίνει ότι τα προϊόντα δεν θα είχαν τα ίδια χαρακτηριστικά. Άρα, έχουμε μια πάρα πολύ μεγάλη καταστροφή. Εις ό,τι αφορά στις θέσεις εργασίας, πρέπει να επισημάνουμε ότι ένα ποσοστό εξ αυτών θα καλυφθούν από το προσωπικό του υφιστάμενου αεροδρομίου Ηρακλείου, εφόσον από τη στιγμή που αυτό θα πάψει να λειτουργεί, θα μεταφερθούν στο νέο. Συνεπώς, δεν μπορούμε να μιλάμε για έναν καθαρό αριθμό νέων θέσεων εργασίας που θα προκύψουν από τη λειτουργία του νέου αερολιμένα. Σε αυτό να προστεθεί και το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμμία απολύτως διασφάλιση ότι θα προσληφθούν οι υπάλληλοι νόμιμοι πολίτες, δημότες της Περιφέρειας Κρήτης, κατά το κοινώς λεγόμενο «ντόπιοι» και όχι αλλογενείς, μετανάστες κ.λπ.

Να αναφερθούμε και σε κάποια επιπλέον οικονομικά στοιχεία. Αντισταθμιστικά, το 1% θα ανέρχεται σε 1,64 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Δηλαδή, τα έσοδα του αεροδρομίου θα είναι 164 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, εξαιρουμένων των Τελών Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αερολιμένων, ΤΕΑΑ, ήτοι τριάντα τρεις φορές πάνω από τα σημερινά έσοδα του «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ». Αν αυτό είναι αλήθεια, θα πρέπει να το εξετάσουν οι φορείς του τουρισμού, διότι σε συνδυασμό με το επιπλέον κόστος της αερομεταφοράς -συν δεκαπέντε λεπτά πτήσης που εκτιμάται σε 45 εκατομμύρια ευρώ περίπου- θα επιβαρύνουν τους επιβάτες και το τουριστικό πακέτο με 210 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον ή 65 ευρώ ανά άτομο, με βάση τα τρία εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες αναχωρούντων επιβατών.
Σε καμία περίπτωση τα 1,64 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τη ζημία στην τοπική οικονομία από τον αφανισμό του πρωτογενούς τομέα, που για τη Χρυσή Αυγή είναι πρώτος και κυρίαρχος ο πρωτογενής τομέας και δευτερευούσης σημασίας ο τουρισμός και ειδικά, όταν η εταιρεία θα απαλλάσσεται και από την καταβολή των δημοτικών τελών, όπως αναφέρει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Αν όλα τα παραπάνω, τα οποία ανέφερα, δεν είναι σκανδαλώδη και εις βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων, τότε τι είναι; Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο, αρνητικό για εμάς, είναι το γεγονός της ανάθεσης του ρόλου του ανεξάρτητου μηχανικού σε ιδιωτική εταιρεία και μάλιστα, συγκεκριμένα στην Hilite International, έστω και αν έχει επιλεγεί με διεθνή διαγωνισμό. Πρόκειται για μια εταιρεία με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και έχει αναμιχθεί ήδη σε άλλα έργα, όπως ο αγωγός TAP, το λιμάνι του Πειραιά, ο Αστέρας της Βουλιαγμένης κ.ο.κ. Το γεγονός ότι απασχολεί ενενήντα άτομα στην Ελλάδα δεν λέει κάτι για εμάς, αφού θα μπορούσαν να απασχοληθούν πολύ περισσότεροι μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων υπό την αιγίδα του ΤΕΕ και άλλων εμπλεκόμενων τεχνικών φορέων, όπως η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, που κατέχει τεχνογνωσία και εμπειρία στη σχεδίαση και επίβλεψη της κατασκευής αεροδρομίων.

Εξάλλου, το ΤΕΕ θα έπρεπε κανονικά να έχει τον ρόλο του επόπτη και του ελεγκτή μεγάλων έργων υποδομών, αφού μεταξύ άλλων ένας λόγος της δημιουργίας του ήταν ακριβώς αυτός. Διαθέτει η χώρα μας αστείρευτες πηγές καταρτισμένου εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού και εσείς καταφύγατε σε ξένη ιδιωτική εταιρεία. Θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε το επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας πριν προβείτε σε τέτοιες κινήσεις.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρουμε την παράλληλη χρήση του στρατιωτικού αεροδρομίου. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι συνεχείς οι προκλήσεις από τους Τούρκους και συνεπώς, θα δημιουργούνται παρατεταμένες εντάσεις. Τι θα συμβεί πρακτικά; Όταν οι Τούρκοι παραβιάζουν το Αιγαίο και τα F-16 θα έχουν εκκινήσει μηχανές, περιμένοντας το πράσινο φως προκειμένου να απογειωθούν, θα παγώνει η κυκλοφορία των πολιτικών αεροπλάνων και φανταστείτε ότι οι αναχαιτίσεις των F-16 είναι σε καθημερινή βάση. Μπορείτε, λοιπόν, να κατανοήσετε τις συνέπειες που θα έχει αυτό στον τουρισμό, στην ταλαιπωρία των επιβατών λόγω των πολύωρων καθυστερήσεων και στην αλλαγή των προγραμματισμένων αφίξεων-αναχωρήσεων αεροσκαφών;

Συνοπτικά, λοιπόν, το σύγχρονο αυτό αεροδρόμιο επισύρει σειρά επιπτώσεων σε όλους τους τομείς και η πραγματικότητα διαφέρει κατά πολύ από αυτό που η Κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει. Σε αυτό να προστεθεί η έλλειψη ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδίου, η έλλειψη σχεδίου οργανωμένων συνδυασμένων μεταφορών, η έλλειψη σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων και συνοδών έργων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τα φαραωνικά έργα και διατράνωνε ότι θα ταχθεί κατά αυτών, όταν θα αναλάμβανε την διακυβέρνηση. Αντ’ αυτού, έχει εξαγγείλει φαραωνικά έργα, εξυπηρετώντας εθνικούς εργολάβους και αποικιοκρατικού τύπου λογικές, τα οποία όμως εν πολλοίς αποτελούν σφάλματα φαραωνικών διαστάσεων. Το ξεπούλημα υφισταμένων υποδομών, αλλά και το εκ των προτέρων ξεπούλημα μελλοντικών υποδομών, όπως στην προκειμένη περίπτωση δημόσιας περιουσίας ή ορθότερα, περιουσίας του ελληνικού λαού, δεν έχει σταματημό. Συνεχίζεται το ολέθριο για την πατρίδα και τον λαό μας έργο των τοκογλύφων δανειστών ως γνήσια υποχείριά τους, ξεπουλώντας ή εκχωρώντας τα πάντα σε τιμή ευκαιρίας. Δεν έχετε αφήσει τίποτε όρθιο. Θα ξεπουληθούν και όσα αεροδρόμια έχουν μείνει απούλητα, όπως το αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Καστοριάς, Νέας Αγχιάλου, Καλαμάτας, Άραξου, Λήμνου, Χίου, Ικαρίας, Σκύρου, Μήλου, Νάξου, Πάρου, Σύρου, Καλύμνου, Αστυπάλαιας, Σητείας, Λέρου, Κάσου, Καρπάθου, Κυθήρων και Καστελόριζου. Αυτό που γίνεται πλέον ξεκάθαρο είναι πως με την εκκίνηση και ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας η χώρα θα έχει πλήρως ιδιωτικοποιημένα τα τριάντα εννιά πολιτικά της αεροδρόμια, δηλαδή εκείνο της Αθήνας, του Ηρακλείου, τα δεκατέσσερα αεροδρόμια της Fraport Greece και επιπλέον τα ανωτέρω αεροδρόμια.

Εμείς, ως Χρυσή Αυγή, λοιπόν, λέμε «ναι» στη δημιουργία έργων υποδομής που θα αποτελέσουν τον μοχλό αναβάθμισης της τοπικής και εθνικής οικονομίας, αλλά υπό τον πλήρη έλεγχο και με πλήρη ευθύνη υλοποίησης και λειτουργίας εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου, ως δημόσια περιουσία και κτήμα του ελληνικού λαού και αυτό μπορεί να το πράξει μόνο ένα εθνικό κράτος, το οποίο θα θέτει υπεράνω όλων των άλλων οικονομικών υποχρεώσεων το συμφέρον του ελληνικού λαού.

Με τους όρους, όμως, που υπογράφτηκε η εν λόγω Σύμβαση, η οποία είναι πλήρως εναρμονισμένη με την πολιτική του ξεπουλήματος των πάντων, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε και ως εκ τούτου, καταψηφίζουμε το εν λόγω νομοσχέδιο. Θα ήθελα να κλείσω, κύριε Πρόεδρε, μιας και είναι εδώ ο κ. Μωραΐτης, λέγοντας ότι το 2017 έλεγε ότι για την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αξίζουν τρία Όσκαρ, της αποτυχίας, του τυχοδιωκτισμού και του διχασμού. Συμφωνούμε απολύτως. Εις ό,τι δε αφορά στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έλεγε ότι είναι η μεγαλύτερη πολιτική απάτη της Μεταπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου