Ο σχεδιασμός του νέου μαχητικού περιλαμβάνει κυρίως σύνθετα υλικά (composite materials), υπερσύγχρονο ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα (avionics). Ο ηλεκτρονικός του εξοπλισμός του επιτρέπει να ανταλλάσσει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο με άλλα αεροσκάφη και με τις επίγειες μονάδες ελέγχου και παρέχει για το πλήρωμα υψηλό επίπεδο αυτοματοποίησης και υποστήριξης μέσω συστημάτων «τεχνητής νοημοσύνης», βοηθώντας τους πιλότους να επικεντρωθούν στους τακτικούς στόχους.
Μετά την παράδοση των υπερσύγχρονων αντιαεροπορικών- αντιβαλλιστικών συστημάτων S-400 στην Τουρκία, η Ρωσία είναι έτοιμη να της προμηθεύσει και τα μαχητικά της Su-57. Αυτή την δήλωση έκανε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ πριν από λίγες ώρες και αφού ο Τραμπ είχε ανακοινώσει την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 στο οποίο συμμετείχαν ως κατασκευαστές τουρκικές αμυντικές εταιρίες. Στην πρόσφατη επίσκεψη του Ερντογάν στην Μόσχα συζητήθηκε η αγορά των Su-57 αντί των 100 μαχητικών F-35 που σκόπευε να προμηθευτεί η τουρκική πολεμική αεροπορία, σύμφωνα με πληροφορίες ο Πούτιν πρόσφερε στον ομόλογο του πρόγραμμα συμπαραγωγής για αυτό το μαχητικό, κάτι που δεν είναι σύνηθες για τα ρωσικά δεδομένα.
Το Su-57 είναι εξοπλισμένο με τους πλέον εξελιγμένους πυραύλους αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους. Στον εξοπλισμό του stealth μαχητικού συμπεριλαμβάνονται ο υπερηχητικός πύραυλος cruise (Mach 7) Brahmos-A, ο οποίος δύναται να φέρει πυρηνική κεφαλή με εμβέλεια 600 χλμ, καθώς και ο εμβέλειας 260 χλμ αντιπλοϊκός πύραυλος cruise Kh-35UE. Το 5ης γενιάς πολλαπλού ρόλου μαχητικό μεταφέρει συνολικά 30 τόνους βομβών και οπλικών συστημάτων, έχει δε σημαντικά υψηλότερα αεροναυτικά χαρακτηριστικά, όπως ταχύτητα και διάρκεια πτήσης, από το αντίστοιχο F-35. Επίσης το ρωσικό μαχητικό έχει μεγαλύτερα τμήματα εσωτερικής στέγασης οπλικών συστημάτων, κάτι που σημαίνει σοβαρά στρατηγικά πλεονεκτήματα. Ωστόσο την βάση των ικανοτήτων μάχης του Su-57 δεν παρέχει το ίδιο το αεροσκάφος αλλά το σύστημα ελέγχου πυρός και η δύναμη πυρός, που θεωρούνται ανώτερα από τα αντίστοιχα του F-35, μαζί με το ραντάρ AESA (Active Electronically Scanned Array) και τους πολλαπλούς οπτικούς αισθητήρες.
Σε στρατηγικούς και τεχνοστρατηγικούς όρους το stealth μαχητικό της Ρωσίας είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για αντιστάθμισμα των F-35 JSF (Joint Strike Forces), το Su-57 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο «εναλλακτικός παίκτης» που δύναται να μεταβάλλει τον ρου του πολέμου στον αέρα. Τουτέστιν είναι πολύ νωρίς για τους νέους καρεκλοκένταυρους του υπουργείου Άμυνας να επιχαίρουν για την απώλεια των F-35 από την Τουρκία. Η Τουρκία προγραμματίζει πολύ προσεκτικά τα βήματα της στην εξωτερική και αμυντική πολιτική, το τελευταίο δε διάστημα έχει αποδείξει ότι δεν είναι «τσουλάκι» της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών. Μπορούμε να ισχυριστούμε το ίδιο για την Ελληνική «Δημοκρατία»;
Γ. Λιναρδής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου