Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

Η Τουρκία παραλαμβάνει την επόμενη εβδομάδα τα S-400

Η Τουρκία παραλαμβάνει την επόμενη εβδομάδα τα S-400

Οι ΗΠΑ εδώ και αρκετά μεγάλο διάστημα προσπαθούν να εμποδίσουν την Άγκυρα να παραλάβει τα ρωσικά αντιαεροπορικά-αντιβαλλιστικά συστήματα S-400, σύμφωνα όμως με πληροφορίες από την Μόσχα την επόμενη εβδομάδα επίκειται η αποστολή αυτών των συστημάτων στην Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι η Άγκυρα κάνει ένα αποφασιστικό βήμα στην διαμάχη της με την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ, τα S-400 αναμφισβήτητα αποτελούν ένα αγκάθι στις σχέσεις Δύσης-Τουρκίας.

Εάν τα S-400 τεθούν σε επιχειρησιακή λειτουργία, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να συλλέξουν οι Ρώσοι τεχνικοί δεδομένα σχετικά με το λειτουργικά χαρακτηριστικά των F-35 stealth τα οποία σκοπεύει να προμηθευτεί η τουρκική πολεμική αεροπορία. Η απώλεια του κυρίως λειτουργικού χαρακτηριστικού των F-35 που είναι o μανδύας της «αορατότητας» των, θα αποτελούσε πραγματική καταστροφή για το know how της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να απειλούν με διάφορες κυρώσεις εάν η Τουρκία ολοκληρώσει την συμφωνία για τα S-400, η δε Ρωσία ήδη έχει εκφράσει την θέληση της να προμηθεύσει στην Τουρκία τα δικά της υπερσύγχρονα stealth μαχητικά Su-57, εφόσον οι ΗΠΑ εγκαταλείψουν την συμφωνία για τα F-35.

Ο Ερντογάν εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι ΗΠΑ δεν θα ακυρώσουν την συμφωνία F-35, όμως οι αποφάσεις του αμερικανικού Κογκρέσου για αυτό το ζήτημα είναι σκληρές και δύσκολα μπορούν να ανατραπούν από τον Λευκό Οίκο. Παραμένει να δούμε πως θα αντιδράσει η Ουάσιγκτον όταν θα ενεργοποιηθούν τα πρώτα συστήματα S-400 στην Τουρκία και οι Ρώσοι εκπαιδευτές αναλάβουν να εκπαιδεύσουν τους στρατιώτες-τεχνικούς αυτής της χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ.

Στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής των G-20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, μετά την συνάντηση που είχε ο Τραμπ με τον Ερντογάν, ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την απόκτηση των S-400 από την Τουρκία προβληματική και κατηγόρησε τον προκάτοχο του Ομπάμα ως υπαίτιο της κρίσης που δημιουργήθηκε μεταξύ των δυο συμμάχων-χωρών. Σύμφωνα με τον Τραμπ η Τουρκία αναγκάστηκε να αγοράσει τα ρωσικά συστήματα επειδή η κυβέρνηση Ομπάμα δεν επέτρεψε στην Τουρκία να αγοράσει τα αμερικανικά αντιαεροπορικά συστήματα Patriot. Όμως αυτή η τοποθέτηση του αμερικανού προέδρου κρύβει μια πραγματικότητα, τουτέστιν η Τουρκία αποφάσισε την αγορά των S-400 διότι σε καθαρά τεχνοκρατικό επίπεδο υπερτερούν των Patriot.

Ο ανταγωνιστής των S-400, το σύστημα Patriot της αμερικανικής Raytheon, έχει σημαντικά λιγότερες δυνατότητες. Το σύστημα S-400 μπορεί να εμπλέξει στόχους με ταχύτητες που είναι σχεδόν διπλάσιες από αυτές του Patriot, το οποίο έχει επίσης μικρότερο εύρος επιχειρησιακής λειτουργίας τόσο σε σχέση με βαλλιστικούς όσο και σε σχέση με αεροδυναμικούς στόχους. Βέβαια τα Patriot μπορούν να συμπληρωθούν με το σύστημα THAAD της Lockheed Martin (Terminal High Altitude Area Defence), το οποίο είναι σχεδιασμένο για να στοχεύει αποκλειστικά βαλλιστικούς πυραύλους. Ποιος νοήμων όμως θα αγόραζε τα δύο αυτά συστήματα όταν ένα σύστημα S-400 μπορεί να κάνει όλη την δουλειά;

Ο Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου των G-20 συνομίλησε και με τον Πούτιν, αναφέροντας στον ρώσο πρόεδρο ότι η Τουρκία δεν παραιτείται από την συμφωνία S-400 και ότι αναμένει σύντομα την παραλαβή  των συστημάτων. Είναι προφανές ότι η αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων από την Τουρκία έχει γεωπολιτικές προεκτάσεις, κυρίως έχει προεκτάσεις στους στόχους της Τουρκίας στην βορειοδυτική Συρία όπου φαίνεται ότι η κατάσταση μεταξύ συριακών και τουρκικών κατοχικών δυνάμεων κατόπιν παρέμβασης της Μόσχας εξομαλύνεται. Είναι ενδεικτικό ότι η Άγκυρα δεν αντέδρασε όταν πρόσφατα δυνάμεις του Άσαντ βομβάρδισαν τουρκικό προκεχωρημένο φυλάκιο στην περιοχή Ιντλίμπ, σκοτώνοντας έναν τούρκο στρατιώτη και τραυματίζοντας άλλους τρεις. Είναι πασίδηλο ότι η Ρωσία προσπαθεί να αποτρέψει αναζωπύρωση εχθροπραξιών στην βόρεια Συρία, έχοντας ως δηλωμένο στόχο την πλήρη αποκατάσταση της κυριαρχίας του συμμάχου της Άσαντ στην συριακή επικράτεια.

Ο φόβος της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ είναι ότι η Τουρκία μειώνει την επιρροή της αμερικανικής κυριαρχίας στην Ανατολική Μεσόγειο, δημιουργώντας εταιρικές σχέσεις με την Ρωσία. Η εγγύτητα των σχέσεων Ερντογάν-Πούτιν συμπίπτει με την γεωπολιτική διάβρωση της Δύσης και την ανασημασιοδότηση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Γ. Λιναρδής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου