Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Το πρόβλημα δεν είναι τα S400 των Τούρκων αλλά η Στρατιωτική μας ανυποληψία

Το πρόβλημα δεν είναι τα S400 των Τούρκων αλλά η Στρατιωτική μας ανυποληψία

Είναι πρόδηλο ότι τα ρωσικά αντιαεροπορικά- αντιπυραυλικά συστήματα S-400 πολύ σύντομα θα είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα στο τουρκικό έδαφος. Είναι επίσης πασιφανές ότι αυτά τα συστήματα θα είναι προσανατολισμένα προς τον γεωγραφικό χώρο της Ελλάδας και Κύπρου, αυξάνοντας τους πολλαπλασιαστές ισχύος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και την ικανότητα τους για πρώτο χτύπημα.

Για λόγους που σχετίζονται με γεωπολιτικά δεδομένα και που έχουμε αναλύσει διεξοδικά στην ιστοσελίδα μας, παρά τα αντιθέτως γραφόμενα και λεγόμενα, ο Ερντογάν ουδόλως επιθυμεί να διακινδυνεύσει τους γεωστρατηγικούς δεσμούς του με τον Πούτιν, η απόφαση της Άγκυρας είναι σχεδιασμένη πολύ προσεκτικά και αποτελεί το πρελούδιο διαφαινόμενων γεωπολιτικών επιλογών που έχουν ως στόχο την απομάκρυνση από την Δύση. Της αγοράς των S-400 πιθανόν θα ακολουθήσει η προμήθεια των ρωσικών μαχητικών stealth Su-57 ή των Su-35, αφού οριστικά πλέον οι ΗΠΑ απομάκρυναν την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35.

Το ρωσικό σύστημα S-400 με το οποίο θα βρεθούν αντιμέτωπες στο εγγύς μέλλον οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχει βεληνεκές 400 χλμ και είναι ικανό να αντιμετωπίσει στόχους όπως υπερηχητικά μαχητικά F-16 (Viper), αεροσκάφη stealth, βομβαρδιστικά, πυραύλους cruise και βαλλιστικούς πυραύλους. Το οπλικό σύστημα S-400 είναι το μεγαλύτερης εμβέλειας πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος που υπάρχει αυτή την στιγμή στο κόσμο, βρίσκεται δε σε ενεργό υπηρεσία στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις από το 2007. Το AESA ραντάρ 91Ν6Ε του συστήματος S-400 μπορεί να εντοπίσει στόχους stealth σε απόσταση 100 και πλέον χλμ, ενώ μπορεί να ανιχνεύσει βαλλιστικούς πυραύλους και αεροσκάφη σε μεγάλο υψόμετρο και από απόσταση 600 χλμ, μια δε συστοιχία μπορεί να ασχοληθεί έως και με 36 στόχους ταυτόχρονα. Σε περίπτωση πολεμικής αναμέτρησης το σύστημα S-400 μπορεί να θέσει εκτός μάχης τα μαχητικά μας αεροσκάφη πάνω από τις ίδιες τους τις βάσεις.

Η Τουρκία με την προσθήκη των S-400 στο πολεμικό της πλέγμα αυξάνει το στρατιωτικό της δυναμικό έναντι της Ελλάδας προσθέτοντας στο στρατιωτικό ισοζύγιο έναν ακόμη πολλαπλασιαστή, όμως αυτό το ισοζύγιο έχει γύρει επικίνδυνα υπέρ της εδώ και πολλά χρόνια με πληθώρα υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων. Στο τουρκικό οπλοστάσιο ως πολλαπλασιαστές ισχύος περιλαμβάνονται συστήματα ικανά να ξεπεράσουν την γραμμή άμυνας της Ελλάδας και να εκτελέσουν έναν πόλεμο βραχείας διάρκειας και υψηλής έντασης. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτύξει μεγάλο αριθμό πυραύλων cruise εδάφους-εδάφους και αέρος-εδάφους, μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη (UCAV), καθώς και βαλλιστικούς πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς. Το οπλοστάσιο πυραύλων cruise (SOM), UCAV (Anka, Harpy) και βαλλιστικών πυραύλων (Yıldırım, Bora) αποτελούν από τις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας σοβαρότατη πρόκληση για την Ελλάδα, μια πρόκληση που ουδέποτε έκριναν οι καρεκλοκένταυροι του υπουργείου Άμυνας ότι έπρεπε να αντιμετωπισθεί. Ο στόλος των cruise, UCAV και βαλλιστικών πυραύλων που διαθέτει η Τουρκία είναι μεγάλος, τα υπερσύγχρονα αυτά συστήματα αποτελούν θανάσιμη απειλή για την ελληνική άμυνα και για στόχους στην ελληνική ενδοχώρα, εντάσσονται δε στην στρατιωτική φιλοσοφία «πρώτο χτύπημα».

Όσο κυνικό και αν ακούγεται, η στρατιωτική υπεροπλία της Τουρκίας σε όλους τους τομείς είναι υπαρκτή και ντροπιαστική εδώ και αρκετά μεγάλο διάστημα, οι S-400 είναι μεν ένας πολλαπλασιαστής ισχύος αυτής της υπεροπλίας, όμως οι S-400 δεν αποτελούν καθοριστικό παράγοντα στο στρατιωτικό ισοζύγιο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Το ισοζύγιο αυτό έχει ανατραπεί πολύ πριν την απόφαση των Τούρκων να προμηθευτούν τα ρωσικά συστήματα, δεν έχει να κάνει με το αμυντικό δόγμα της Ελλάδας, ακόμη και ο πλέον αδαής περί την αμυντική πολιτική γνωρίζει ποιος στην διένεξη Ελλάδας-Τουρκίας είναι ο ισχυρός και ποιος ο ανίσχυρος, εξ άλλου τα επαναλαμβανόμενα γεγονότα εξευτελισμού στα οποία μας υποβάλλουν οι Τούρκοι είναι ενδεικτικά.

Ας πάψουμε επιτέλους να φοράμε τις παρωπίδες που μας έχουν ενεχυριάσει οι προδότες του συνταγματικού τόξου, παρωπίδες που προσφέρουν ασφαλή προσανατολισμό προς την εθνική ταπείνωση.

Γ. Λιναρδής
Dipl. Ing. (MSE) TU Berlin
Πρ. Τεχν. Δντης ΕΒΟ / Γεν. Δντης ΕΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου