Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Τελειώνει ο χρόνος των Κούρδων για κρίσιμες αποφάσεις

Τελειώνει ο χρόνος των Κούρδων για κρίσιμες αποφάσεις

Οι Κούρδοι μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν οι δυνάμεις τους από την βορειοανατολική Συρία, δυνάμεις που τους προστάτευαν υποτίθεται από επιθετικές ενέργειες των Τούρκων, στην ουσία όμως ήταν εκεί για να προστατεύσουν το τελευταίο οχυρό του σιωνιστικού ιμπεριαλισμού στην Συρία, βρίσκονται προ διλλήματος. Οι Κούρδοι της βόρειας Συρίας υπολόγιζαν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα ήταν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και έτσι θα είχαν αρκετό χρόνο για να προετοιμαστούν για επικείμενη τουρκική εισβολή. Τα γεγονότα τους διέψευσαν.

Όσο είχαν τους Αμερικανούς να τους χτυπούν φιλικά στην πλάτη, οι Κούρδοι είχαν προβεί σε εξαιρετικά απρόσεκτους χειρισμούς στις σχέσεις τους με την Δαμασκό και την νόμιμη κυβέρνηση του Άσαντ. Με τις ενέργειες τους στην εισβολή των Τούρκων στο Αφρίν απέδειξαν ότι προτιμούν να αφήσουν το πεδίο ελεύθερο στην Άγκυρα, παρά να έρθουν σε συνεννόηση με την Δαμασκό. Εάν είχαν παραδώσει το Αφρίν στον συριακό στρατό και στους ρώσους συμμάχους του, κάθε κίνηση της Άγκυρας στην περιοχή θα είχε αποσοβηθεί. Οι Τούρκοι χωρίς αντίσταση κατέλαβαν την πόλη, αφού οι πολιτοφύλακες της κουρδικής οργάνωσης PYD είχαν αποσυρθεί.

Οι Τούρκοι με την εισβολή τους προγραμματίζουν να δημιουργήσουν μια «ζώνη ασφαλείας» μήκους 500 χιλιομέτρων που ουσιαστικά θα εκτείνεται σε όλο το μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων. Το βάθος αυτής της «safe zone» προς το παρόν δεν είναι γνωστό, είναι όμως βέβαιο ότι θα καλύπτει τις κουρδικές περιοχές ανατολικά του Ευφράτη. Αυτά όλα είναι αποτέλεσμα της αρχικής απόφασης του Τραμπ να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από την Συρία, μια απόφαση που λογικά δεν θα έπρεπε να καταλάβει εξ απήνης την κουρδική ηγεσία, θυμίζουμε ότι ο αμερικανός πρόεδρος το είχε υποσχεθεί στους ψηφοφόρους του στις εκλογές του 2016. Προφανώς οι Κούρδοι δεν προσέγγισαν συνετά τα εξελισσόμενα γεγονότα που εκκρεμούσαν στην βόρεια Συρία και τώρα οδηγούνται εκών άκον να πάρουν εκείνες τις αποφάσεις που θα τους γλιτώσουν από την τουρκική λαβίδα.

Ο χρόνος κυλά αντίστροφα για τους Κούρδους, σε λίγο θα ξεκινήσει η μεγάλη επίθεση του τουρκικού στρατού με την κωδική ονομασία «κρήνη της ειρήνης». Η επιτυχία της τουρκικής εισβολής εξαρτάται αποκλειστικά από το πώς θα αντιδράσουν οι Κούρδοι της Συρίας. Αυτό που συνέβη τον Αύγουστο του 2016 είναι μια ένδειξη και μπορεί να προσφέρει διέξοδο για τους Κούρδους από το σημερινό πρόβλημα. Τον Αύγουστο του 2016 στα πλαίσιο της επιχείρησης «ασπίδα του Ευφράτη» οι Τούρκοι εισέβαλαν από τον βορά και επιτέθηκαν στους Κούρδους, αναγκάζοντας τους να υποχωρήσουν. Τότε οι ΗΠΑ δεν έκαναν απολύτως τίποτε για να τους βοηθήσουν. Μόνο όταν ο συριακός στρατός συνοδευόμενος από Ρώσους παρατηρητές παρενέβη, δημιουργώντας μια νεκρή ζώνη μεταξύ Κούρδων και τουρκικού στρατού, σταμάτησε η εισβολή.

Είναι δύσκολο να φαντασθούμε ότι η Άγκυρα υπό τα σημερινά γεωπολιτικά δεδομένα θα αποτολμούσε μια σύγκρουση με τον συριακό στρατό και τους ρώσους συμμάχους του. Η προφανής λύση για τους Κούρδους είναι να διαπραγματευτούν μια συμφωνία με την Δαμασκό, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα και μια ασπίδα ασφαλείας από την Μόσχα. Η Τουρκία πολύ δύσκολα θα μπορούσε να «εφεσιβάλλει» μια τέτοια απόφαση. Οι μόνοι που θα είχαν αντίρρηση θα ήταν αυτοί που εμπνεύστηκαν την «αραβική άνοιξη» και τον διαμελισμό της Συρίας.

Γ. Λιναρδής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου