Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Η Τουρκία μετά τα S-400 αγοράζει και τα ρωσικά μαχητικά SU-35

Η Τουρκία μετά τα S-400 αγοράζει και τα ρωσικά μαχητικά SU-35

Σε ανάρτηση μας στις 29 Αυγούστου 2019 με τίτλο «Το πρόβλημα δεν είναι τα S-400 των Τούρκων αλλά η στρατιωτική μας ανυποληψία» είχαμε προϊδεάσει ότι «της αγοράς των S-400 πιθανόν θα ακολουθήσει η προμήθεια των ρωσικών μαχητικών stealth Su-57 ή των Su-35, αφού οριστικά πλέον οι ΗΠΑ απομάκρυναν την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35».

Φαίνεται ότι η βαθιά κρίση στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ και Τουρκίας-ΝΑΤΟ βαθαίνει περαιτέρω, καθώς την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι η Άγκυρα πρόκειται να αγοράσει τα ρωσικά μαχητικά Su-35, αντί των αμερικανικών F-35.

Μετά τις απειλές των ΗΠΑ για την προμήθεια των ρωσικών S-400 και των εξοβελισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, η Άγκυρα είχε κυκλοφορήσει φήμες ότι θα μπορούσε να προμηθευτεί τα σύγχρονα μαχητικά Su-35 ή τα Su-57 stealth από την Ρωσία. Παρ’ όλο που η Ουάσιγκτον προσπάθησε να αποτρέψει τους Τούρκους από την εγκατάσταση των S-400, η Άγκυρα δεν εκφοβήθηκε και φαίνεται ότι σε αυτό το ζήτημα δεν αλλάζει τίποτε.

Αντιθέτως την Παρασκευή αναφέρθηκε από Τούρκους αξιωματούχους ότι Άγκυρα και Μόσχα έχουν συμφωνήσει για την προμήθεια των πρώτων 36 μαχητικών αεροσκαφών Su-35, με μεγάλη πιθανότητα στο άμεσο μέλλον να ακολουθήσει και η προμήθεια των Su-57 stealth.

Θυμίζουμε ότι Ρωσία και Τουρκία στις συναλλαγές τους δεν χρησιμοποιούν πλέον τα δολάριο, έτσι ώστε αυτές να μην μπορούν να παρεμποδιστούν με κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Η Ρωσία έχει δημιουργήσει την δική της εναλλακτική λύση στο διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, στο οποίο έχουν ενταχθεί και οι τουρκικές τράπεζες.

Προφανώς για την Τουρκία, σε αντίθεση με την Ελλάδα, τα εθνικά, αμυντικά και οικονομικά συμφέροντα είναι πιο σημαντικά από τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Γ. Λιναρδής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου